Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών οι οποίοι προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα, προτιμούν μία καινούργια μέθοδο με τη χρήση υποκατάστατου τσιγάρου, το λεγόμενο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία μέθοδος που φαίνεται ικανή να καταπολεμήσει τόσο τη χημική εξάρτηση από τη νικοτίνη όσο και τη ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα. Αποτελεί για την ώρα τη μοναδική μέθοδο που δε χρησιμοποιεί καπνό και με τη σωστή ανάπτυξή της θα μπορούσε να έχει στο μέλλον πολύ θετικά αποτελέσματα.
Βέβαια μέχρι σήμερα καμιά έρευνα δεν έχει αποδείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι πιο βλαβερό από το κοινό τσιγάρο. Αυτό είναι φυσιολογικό αφού το κοινό τσιγάρο εκλύει περίπου 4500 ουσίες με τη καύση του ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκλύει μονάχα 3 κύρια συστατικά καθώς και κάποια αρώματα, ενώ αντί για τη διαδικασία της καύσης, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο λαμβάνει χώρα η διαδικασία εξάτμισης υγρού σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Το θέμα είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει ηλικία διακίνησης στη παγκόσμια αγορά ούτε 10 χρόνια διότι πρωτοκυκλοφόρησε το 2003. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο από τώρα να βγούνε ασφαλή συμπεράσματα για το αν το υποκατάστατο τσιγάρο βοηθάει και αν κατά πόσο βοηθάει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς και το αν και κατά πόσο δημιουργεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Δεδομένου ότι τα κλασσικά προϊόντα από καπνό που είναι το τσιγάρο, τα πούρα, και οι πίπες, κυκλοφορούν από τέλη του 19ου αιώνα και για αυτό το λόγο τα ασφαλή και τα αντικειμενικά συμπεράσματα στο τι προκαλούν στην υγεία του ανθρώπου φάνηκαν πολλές δεκαετίες από τη περίοδο που πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά, αυτό σημαίνει ότι και τα συμπεράσματα που θα βγούνε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα είναι αντικειμενικά και ασφαλή αργότερα στο μέλλον. Για την ώρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι υπό μελέτη αν και οι πρώτες έρευνες δείχνουν αρκετά αισιόδοξα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου