Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Περί Καφέ...



Καφές φίλτρου
Ο καφές φίλτρου, έχει την περισσότερη καφεΐνη, από όλους τους άλλους καφέδες. Όμως έχει επικρατήσει λανθασμένη άποψη ότι είναι πιο ελαφρύς, επειδή φιλτράρετε και επειδή πολλοί παρατηρούν ότι δεν τους ενοχλεί στο στομάχι όπως οι άλλοι.


Ντεκαφεϊνέ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ντεκαφεϊνέ, όσο και ο κανονικός καφές διεγείρουν εξίσου την καρδιά και έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στο στομάχι. Άρα είναι μύθος ότι ο νεκαφεϊνέ είναι πιο αθώος καφές.

Καφές και οστεοπόρωση
Ο καφές κλέβει από τον οργανισμό μια σημαντική ποσότητα ασβεστίου και γιʼ αυτό οι επιστήμονες θεωρούν ότι η υπερκατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.


Καφές και χοληστερίνη

Η υπερκατανάλωση καφέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, αλλά και τα τριγλυκερίδια, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.


Καφές και εγκυμοσύνη

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι έγκυοι που καταναλώνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής.


Καφές και νευρικότητα

Ο καφές προκαλεί νευρικότητα και αϋπνία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν καταναλώνουμε πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφύγετε να πίνετε καφέ το απόγευμα, αν σας προκαλεί αϋπνία.

Καφές και αντιοξειδωτικά
Ο καφές περιέχει μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία δρουν κατά των ελεύθερων ριζών, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου. Ο καφές όμως δεν είναι κύρια πηγή λήψης αντιοξειδωτικών ουσιών, επομένως οι ειδικοί δεν συστήνουν να αυξήσουμε την κατανάλωση καφέ για να αποκομίσουμε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Καφές και ήπαρ
Σύμφωνα με μελέτες των ειδικών, η κατανάλωση έως τριών φλιτζανιών καφέ μπορεί να προστατεύσει από την κίρρωση του ήπατος, ακόμη και όσους πίνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Καφές και ανδρική γονιμότητα
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Βραζιλία, η καφεΐνη αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος, βελτιώνοντας έτσι την ανδρική γονιμότητα.

Καφές και καρδιά
Οι περισσότεροι καρδιολόγοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η κατανάλωση καφέ σε φυσιολογικές ποσότητες δεν βλάπτει την καρδιά. Μάλιστα όσοι καταναλώνουν μέχρι δύο καφέδες την ημέρα διατρέχον μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Καφές και timing
Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για πιούμε καφέ. Ωστόσο αν προτιμάτε τη λιγότερη καφεΐνη, υπάρχουν πολλές επιλογές decaffeine, αλλά έχετε υπόψη σας ότι η καφεΐνη είναι διαλυτή στο νερό κι έτσι όσο μεγαλύτερο είναι το φλιτζάνι μας τόσο περισσότερη καφεΐνη θα έχει.

Καφές και συνταγές
Ο καφές σας επιτρέπει να δημιουργήσετε. Προσθέστε ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος, σιρόπια, οινοπνευματώδη ποτά, καρυκεύματα και ότι άλλο φανταστείτε. Ο καφές μπορεί να συνδυαστεί με τα πιο απίθανα είδη.

Καφές και φλιτζάνια
Η χωρητικότητα του φλιτζανιού πρέπει να είναι ανάλογη του καφέ που θα απολαύσετε : ristretto (20-30ml), espresso (30-50ml), ή καφές φίλτρου (100-120ml). Θερμαίνετε το φλιτζάνι με καυτό νερό πριν χύσετε τον καφέ σας, για να αποφύγετε απώλεια θερμοκρασίας.

Καφές και θερμοκρασία
Σε μηχανές φίλτρου, πρέπει να προσέξετε να μην ρίξετε νερό σε θερμοκρασία βρασμού επάνω στον καφέ, δεδομένου ότι μπορεί να τον κάψει και να του δώσει ανεπιθύμητη γεύση. Αφήστε το νερό για ένα λεπτό πριν το ρίξετε στον καφέ. Για τις μηχανές espresso, η σωστή θερμοκρασία είναι 88-92 βαθμούς Κελσίου.

Καφές και ποσότητα
Κάθε μέθοδος απαιτεί μια συγκεκριμένη ποσότητα καφέ, για να δημιουργήσει ένα καλό φλιτζάνι. Ως οδηγό, σας προτείνουμε 60γρ. αλεσμένου καφέ για ένα λίτρο του καφέ σε μηχανές φίλτρου, και 7-8γρ. για έναν espresso.

Καφές και άλεσμα
Για κάθε μέθοδο προετοιμασίας, πρέπει να ρυθμιστεί ο βαθμός αλέσματος. Ένα μέσο άλεσμα είναι ικανοποιητικό για μηχανές φίλτρου. Ο καφές χρειάζεται ένα λεπτότερο άλεσμα για την μηχανή του espresso.

Καφές και νερό
Η ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθοριστική για τι ιδανικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι το 98% ενός espresso είναι νερό.

Καφές και καθαριότητα
Καθαρίστε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε, καθώς και τη μηχανή σας, κάθε φορά που φτιάχνετε καφέ.

Καφές και αποθήκευση
Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία, ο καφές αρχίζει να οξειδώνεται. Χρησιμοποιήστε τον όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το άνοιγμα και αποθηκεύστε τον σε ειδικό, αεροστεγές κουτί. Δεδομένου ότι το φως της ημέρας, το οξυγόνο και η υγρασία αλλοιώνουν τον καφέ, η ιδανική θέση αποθήκευσης είναι το ψυγείο.

Καφές και επιλογή
Αν αγοράσετε το φθηνότερο καφέ της αγοράς, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να καταλήξετε σε μια εξίσου φθηνότερη γεύση στο φλιτζάνι σας. Η καλύτερη μέθοδος να βρείτε τον ιδανικό καφέ, είναι να δοκιμάσετε και να συγκρίνετε διάφορες ποικιλίες ή μείγματα με ανάλογες ιδιότητες. Μην επηρεαστείτε από την τιμή ή τη συσκευασία, μόνο το άρωμα και η προτίμηση στο φλιτζάνι μετρούν.

Ποτό και νερό
Οι χυμοί φρούτων και το τσάι (χωρίς καφεΐνη) μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό, αλλά ο καφές, τα αναψυκτικά cola, το αλκοόλ και όλα που περιέχουν καφεΐνη, έχουν διουρητικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι αφαιρούν περισσότερο νερό από τον οργανισμό απ’ ό,τι του προσφέρουν. Γι’ αυτό και οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν ότι για κάθε ποτό που περιέχει καφεΐνη ή αλκοόλ, πρέπει να καταναλώνεται ένα ποτήρι κρύο νερό, αν θέλομε να εξισορροπήσουμε την απώλεια

Καφές και άρωμα
Για να μη χάσει ο καφές το άρωμα και τη γεύση του, καταναλώνετέ τον εντός 3 εβδομάδων από το άνοιγμα της συσκευασίας. Όταν ανοίξετε τη συσκευασία, βεβαιωθείτε ότι ξανασφραγίσατε το πακέτο και αποθηκεύετε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Ο καφές είναι στο ζενίθ της νοστιμιάς του αμέσως μόλις ψηθεί. Σερβίρετε τον καφέ αμέσως για να απολαύσετε την πλούσια γεύση και το άρωμά του.

Θερμοκρασία καφέ φίλτρου
Ο καφές πρέπει να σερβίρετε ζεστός. Ο καφές φίλτρου μπορεί να διατηρηθεί ζεστός πάνω από μία εστία θερμότητας για περίπου είκοσι λεπτά, πριν αρχίσει να χάνει τη γεύση του. Ένα θερμός - καφετιέρα, μπορεί να κρατήσει τον καφέ ζεστό και απολαυστικό για αρκετές ώρες. Ιδανική θερμοκρασία διατήρησης οι 85°C.

Αναλογία καφέ νερού
Όταν φτιάχνετε καφέ να χρησιμοποιείτε πάντα σταθερή αναλογία καφέ - νερού, ανεξάρτητα από την ποικιλία που χρησιμοποιείται. Δύο κουταλιές της σούπας καφέ για κάθε πέντε ποτήρια νερό , και μια κουταλιά καφέ espresso για κάθε ένα φλιτζάνι είναι μια καλή αναλογία. Μην ξεχνάτε ότι ελαττώνοντας την ποσότητα καφέ, φτιάχνετε πιο αραιό ρόφημα

Μηχανές καφέ και αλεσμένος καφές
Προτιμήστε μέτρια αλεσμένο καφέ για τις κλασικές καφετιέρες φίλτρου -ηλεκτρικές ή όχι- , πιο χοντρά αλεσμένο καφέ για τις γαλλικές τύπου με έμβολο , Χοντρά αλεσμένο καφέ για τις αμερικάνικου τύπου -percolater- και λεπτά αλεσμένο -σαν λεπτή πούδρα- για τις μηχανές του espresso.

Σωστά αλεσμένος καφές
Χρησιμοποιείστε τον ανάλογα αλεσμένο καφέ σε σχέση με τη μηχανή που διαθέτετε. Αν ο καφές σας είναι πολύ ψιλά για τη μηχανή σας, τότε κόκκοι θα περάσουν στο εκχύλισμα, με αποτέλεσμα πικρή γεύση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να φράξει η μηχανή. Αντίθετα, πιο χοντρά αλεσμένος καφές θα έχει σαν αποτέλεσμα, νερουλό και άγευστο εκχύλισμα.

Βήματα για καλό στραγγιχτό καφέ
1. Μην βράζετε ποτέ τον καφέ. Η σωστή θερμοκρασία παρασκευής του, κυμαίνεται από 90 έως 95°C.
2. Μην ξαναζεσταίνετε τον ήδη έτοιμο καφέ. Φτιάξτε φρέσκο κάθε φορά που θέλετε να σερβίρετε και παρασκευάστε μόνο όση ποσότητα χρειάζεστε.
3. Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο, καθαρό νερό. Μην ξεχνάτε ότι το νερό είναι το βασικό συστατικό ενός φλιτζανιού καφέ (98%).
4. Μην ξαναχρησιμοποιείται τα κατακάθια του καφέ. Είναι ανεπιθύμητα πικρά στοιχεία, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Προέλευση Καφέ φραπέ
- Ο καφές φραπέ είναι ένας ελληνικός καφές που παρασκευάζεται από στιγμιαίο καφέ και πίνεται παγωμένος, συνήθως με καλαμάκι. Η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Nestlé στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.
- Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Nestlé. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Ο ίδιος σήμερα, 87 ετών πλέον δηλώνει πως ακόμα μετά από τόσα χρόνια δε μπορεί να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου αναψυκτικού στην Ελλάδα.

Διάδοση του στιγμιαίου καφέ
Η διάδοση του στιγμιαίου καφέ οφείλεται κυρίως στο πλεονέκτημα της απλότητας με την οποία μπορεί να παρασκευαστεί από τον καταναλωτή σε σχέση με τους άλλους τύπους καφέ. Η σκόνη ή οι κόκκοι προτιμήθηκαν από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές για την ευκολία με την οποία διαλύονται στο ζεστό νερό και για το έλεγχο που επιτυγχάνεται στην ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί. Μεγάλη ποσότητα παράγει δυνατό καφέ, ενώ μικρότερη ελαφρύ καφέ.

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΨΥΓΕΙΟ
Το ψυγείο είναι ιδανικό μέρος να φυλάξετε τον καφέ σας , όσο όμως η συσκευασία του είναι κλειστή . Από τη στιγμή που θα τον ανοίξετε , καλό είναι να φυλάσσεται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

ΚΑΦΕΣ ΦΡΕΣΚΟΣ
Μόλις ανοίξετε την συσκευασία του καφέ , αδειάστε τον σε αεροστεγή γυάλινα ή κεραμικά , επισμαλτωμένα στο εσωτερικό , σκεύη . Καταναλώστε τον μέσα σε 15 μέρες .

ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕΪΝΗ
Ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να περιέχει ως και 0,2 % καφεΐνη . Η απομάκρυνση της καφεΐνης επιτυγχάνεται με χημικούς διαλυτές οι οποίοι επιβαρύνουν το τελικό προϊόν με χημικές ουσίες .

ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΦΕΔΩΝ
Ένα χαρμάνι καφέδων είναι πάντα συνδυασμός ταιριαστών μεταξύ τους προσωπικοτήτων . Αρα ο καφεκόπτης πρέπει όχι μόνο να γνωρίζει να καβουρδίζει και να αλέθει σωστά , αλλά γνωρίζοντας όλους τους καφέδες , στην παραμικρή τους λεπτομέρεια , να δημιουργεί τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς .

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ
Κάθε καφές χρειάζεται το δικό του χρόνο καβουρδίσματος για να αποδώσει το δυναμικό του . Στην ετοιμασία , λοιπόν , ενός χαρμανιού το καβούρδισμα καθενός ξεχωριστού καφέ προηγείται του χαρμανιάσματος .

ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΦΕΔΩΝ
Στη σύνθεση ενός χαρμανιού δε λαμβάνεται υπόψη μόνο η αρμονία αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών . Υπάρχει εξίσου σημαντική φροντίδα για την εύρεση ισορροπημένης συνύπαρξης και ως προσ το γευστικό βάρος .

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΦΕΔΩΝ
Ένας καλός και απολαυστικός συνδυασμός καφέδων , είναι ο αυθεντικός Mocha της Υεμένης με τον ογκώδη καφέ από τη Σουμάτρα . Δοκιμάστε τον ..

Γάλα στον καφέ
Μη ρίχνετε γάλα στον καφέ εκτός αν το αντέχει στο στομάχι σας . Ο συνδυασμός του καφέ με το γάλα είναι δύσπεπτος ...Εκτός αυτού , τα φυτικά οξέα του καφέ δεσμεύουν μέρος από το ασβέστιο του γάλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου